Υλικά:
¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή βρόμης ή λευκό ζέας (90γρ.)
¾ κούπας ζάχαρη καστανή ή ζάχαρη καρύδας
¼ κουτ. γλυκού μπέικινπάουντερ
¼ κουτ. γλυκού σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 ½ κου.γλυκού κανέλα κεϋλάνης
¼ κουτ.γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
¼ κουτ.γλυκού αλάτι
3 κούπες καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.α. 300γρ. αλεσμένα στο μπλέντερ σαν τραχανά και λίγο πιο χοντρά.
3 κούπες αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα 400 γρ.
3 μεγάλα αυγά
2κουτ.σούπας ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα στερεά μαζί.
- Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν
- Ενώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τελευταίο ρίχνουμε το ταχίνι
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα και τοποθετούμε το μίγμα μέσα
- Το πατάμε μέχρι καθίσει το μίγμα καλά στη φόρμα
- Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 150 βαθμούς C για 80-90 λεπτά.
- Ελέγχουμε και προσθέτουμε αλουμινόχαρτο αν χρειαστεί
- Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Αναποδογυρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες. Φυλάσσετε 2 εβδομάδες εκτός ψυγείου και έως και ένα μήνα στο ψυγείο.